Cliëntondersteuning

Als u hulp nodig heeft bij het aanvragen van (meer of andere) zorg en/of ondersteuning, kunt u terecht bij het Vivera wijkteam. Deze hulp bij het zoeken naar de juiste ingang of het aanvragen van zorg en ondersteuning wordt cliëntondersteuning genoemd. Deze vorm van ondersteuning wordt gratis door de gemeente geboden.

Onafhankelijke cliëntondersteuner

De gesprekken met een zorg organisatie zijn vaak persoonlijk en op afspraak. U mag altijd iemand meenemen naar dit gesprek, iemand die u vertrouwt en uw situatie goed kent, bijvoorbeeld een familielid, vriend, mantelzorger of een ander vertrouwd persoon. Dit geldt ook wanneer u deze gesprekken voert voor uw kind.

Vindt u het fijn wanneer er een onafhankelijk persoon meegaat voor advies? Deze persoon kan bijvoorbeeld meegaan naar het gesprek om uw situatie uit te leggen. Deze persoon is een cliëntondersteuner, dat kan een vrijwilliger of professional zijn. De cliëntondersteuner is onafhankelijk, dat wil zeggen dat uw belangen of die van uw kind centraal staan. De cliëntondersteuner is onafhankelijk, omdat hij of zij niet betrokken is bij het besluit over de zorg die u gaat ontvangen.

U kunt gratis gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner; hij of zij helpt u om de hulpvraag duidelijker te krijgen, keuzes te maken en de juiste hulp te organiseren. Onafhankelijke cliëntondersteuning in Zwijndrecht is beschikbaar voor inwoners 0 tot 100 jaar.

Wat doet een cliëntondersteuner?

De cliëntondersteuner kan onder andere:

 • kortdurende ondersteuning bieden bij het aanvragen van zorg en ondersteuning
 • helpen met uitzoeken wat de vragen en wensen zijn en deze onder woorden te brengen
 • meegaan naar gesprekken
 • helpen bij het zoeken naar de juiste informatie
 • uitleggen hoe een aanvraag verloopt
 • helpen bij het maken van eigen keuzes
 • meedenken en helpen zoeken naar oplossingen met mensen in de eigen omgeving
 • meedenken en helpen zoeken naar mogelijkheden in de buurt
 • helpen als u het oneens bent met de zorg of ondersteuning die u krijgt

Waar kunt u terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning?

Onafhankelijke cliëntondersteuning is gratis beschikbaar voor alle inwoners van Zwijndrecht die hulp nodig hebben bij het aanvragen van zorg en ondersteuning. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een indicatie van de zorgverzekeraar, aanvragen van zorg op grond van de Wet Langdurige Zorg (Wlz) of het aanvragen van een Wmo maatwerkvoorziening via de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD).

In Zwijndrecht zijn de Vivera wijkteams actief. Zij zijn de toegang tot cliëntondersteuning voor de Wmo in deze gemeente. Daarnaast kunnen zij u in contact brengen met de professionals die cliëntondersteuning voor de Wlz en de jeugdhulp doen. Klik hier om direct contact op te nemen met het Vivera wijkteam bij u in de buurt.

 • Geen resultaten gevonden

  Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen