Orzo met geroosterde groenten is een smakelijk alternatief voor de traditionele zetmeelrijke vakantiegerechten om afwisseling te brengen tijdens de feestdagen. Dit recept bevat een scala aan rokerige geroosterde groenten en geroosterde volkoren orzo. Het is heerlijk warm of op kamertemperatuur geserveerd en gemakkelijk van tevoren te bereiden.
Dit gerecht is een geweldige manier om een brede selectie groenten aan de maaltijd toe te voegen. Door de broccoli en bloemkool in een hete oven te roosteren, karamelliseren ze en krijgen ze een geweldige textuur. Pompoen, courgette, aubergine of een van je andere favoriete seizoensgroenten kunnen worden vervangen. Geconserveerde citroenen in de vinaigrette voegen een prachtige citrusachtige helderheid toe aan het pastagerecht. Maakt u zich geen zorgen als u geen geconserveerde citroenen kunt vinden, u kunt deze weglaten of vervangen door citroenschil.
We raden je aan om een dubbel recept te maken van de vinaigrette. Deze zelfgemaakte vinaigrette is tot een week houdbaar, waardoor je op elk moment gemakkelijk een frisse salade kunt bereiden.
INGREDIËNTEN:
1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes
1/2 rode ui, in blokjes gesneden
1 kleine bloemkoolkop, in roosjes gebroken
1 kleine broccolikop, in roosjes gebroken
1 kopje bevroren erwten
1 kopje kerstomaatjes, dia’s in de helft
1 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel koosjer zout
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1 lb (453 g) pakket volkoren orzo pasta
Vinaigrette (maakt ½ kopje of 10 porties)
1 eetlepel en 2 theelepels rode wijnazijn
4 theelepels vers citroensap
⅔ theelepel honing
⅔ theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1/3 kopje extra vierge olijfolie
¼ een gekonfijte citroen, ontpit en gemasareerd
INSTRUCTIES:
Verwarm de oven voor op 220°C. Hak de groenten fijn en doe ze in een grote mengkom. Meng ze met de olijfolie, knoflook, zout en peper. Schik de groenten in een enkele laag op een grote bakplaat in een gelijkmatige laag. Rooster de groenten gedurende 35 tot 40 minuten of tot ze zacht zijn en beginnen te bruinen. Controleer ze halverwege en schud de pan voorzichtig om de groenten te gooien.
Terwijl de groenten roosteren, maak je de vinaigrette op de bodem van een grote slakom door de ingrediënten samen te kloppen.
Breng ondertussen een grote soeppan met gezouten water aan de kook. Kook de orzo volgens de instructies op de verpakking. Giet af en voeg direct toe aan de slakom met de vinaigrette. Gooi om te combineren. De pasta in de dressing gooien terwijl deze heet is, is essentieel om de smaken op te nemen.
Als de geroosterde groenten klaar zijn, laat ze dan een paar minuten afkoelen voordat je ze voorzichtig aan de orzo toevoegt en door elkaar gooit.
Maakt 10 porties.
VOEDINGSFEITEN (PER PORTIE):
Calorieën 320 KCal
Eiwit 9 g
Totaal vet 16 g
Verzadigd vet 2,5 g
Cholesterol 0 mg
Koolhydraten 36 g
Vezel 5 g
Totaal suikers 4 g
Toegevoegde suikers 0 g
Natrium 470 mg
Deze informatie is alleen voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor medische diagnose of behandeling. U mag deze informatie niet gebruiken om een gezondheidsprobleem of aandoening te diagnosticeren of te behandelen. Raadpleeg altijd uw arts voordat u uw dieet verandert, uw slaapgewoonten verandert, supplementen gebruikt of aan een nieuwe fitnessroutine begint.